El Teatre - Història

Aquest teatre es va inaugurar l’any 1933 amb el nom de “ Sala Cabanyes” , en record del que havia estat president i decidit impulsor de les activitats del Centre Catòlic, l’arquitecte mataroní Emili Cabanyes i Rabassa. Era la culminació de les esperances i les il·lusions dels joves de la Secció Dramàticade l’entitat que, des del 1916, havien hagut de representar Els Pastorets, els sainets i les comèdies en un reduït i inapropiat espai del primer pis.

L’amplitud i modernitat de les noves instal·lacions, projectades per l’arquitecte Gaietà Cabanyes, van propiciar l’estrena d’espectacles més complexos i agosarats. Els Pastorets es van enriquir amb nous decorats i vestuari, amb l’ampliació de l’orquestra i amb la incorporació del pròleg de fantasia. L’any 1935 va estrenar-se “ La Passió” que es va mantenir en cartell durant més de tres dècades. Des del 1940 i per espai de dotze anys es van programar també innombrables representacions de sarsuela. I el repertori habitual d’obres infantils, drames i comèdies —dins els estàndards del teatre d’afeccionats—van assolir unes posades en escena remarcables.

Els Pastorets de Mataró, declarats Patrimoni Cultural de la Ciutat (1981), s’han emmotllat a les particulars característiques de l’escenari d’aquest teatre com una mena de vestit perfecte, fet a mida. Així han esdevingut un espectacle únic i singular.

Al llarg dels anys, la Sala Cabanyes ha dut a terme diverses obres de millora per adaptar l’equipament a les exigències tècniques i de seguretat tant a l’escenari com a la platea. Actualment és un teatre perfectament equipat, viu, cèntric i obert a la ciutat, amb una programació estable d’octubre a juny. Compta amb més de 350 membres actius que, a més de la seva participació específica en les múltiples tasques teatrals, col·laboren també en diverses iniciatives populars, lúdiques i culturals de Mataró.

Per informació del teatre  clica aquí